Waardedrijvers #3 | De uitdagingen en complexiteit bij het waarderen van startups

Nieuws
03 Apr 2024Abed Aftabi

De startupwereld wordt vaak gezien als een droomwereld. Om die dromen te realiseren, is kapitaal nodig. Dat is waar waarderingsmethoden en fundraising om de hoek komen kijken. Voor zowel ondernemers als investeerders is dit een complex en uitdagend proces. Dit proces vereist zowel kunst als wetenschap! Ik neem jullie mee in een aantal elementen die de complexiteit van het waarderen van startups bepalen:

  • Baanbrekende innovaties: Het bepalen van een eerlijke prijs voor baanbrekende innovaties is lastig, omdat vergelijkbare bedrijven ontbreken. Dit bemoeilijkt het valideren van de strategie van een startup en het vaststellen van een passend prijskaartje. Proefprojecten en bètaversies kunnen weliswaar onzekerheid verminderen, maar de daadwerkelijke lancering daarvan kan toch verrassingen met zich meebrengen.
  • Geen historische gegevens: Voor startups, vooral in de beginfase, is het gebrek aan historische data een groot struikelblok. Zonder financiële gegevens uit het verleden is het lastig om betrouwbare voorspellingen te doen over belangrijke factoren die de waarde bepalen, zoals groei, efficiëntie en kostenstructuur. Hierdoor zijn standaard waarderingsmethoden zoals de koers-winstverhouding (P/E) of de EV/EBITDA onbruikbaar.
  • Positieve kasstroom behalen: Voor startups is het lastig om winstgevend te worden. Hun waarde hangt namelijk vooral af van toekomstige investeringen, en niet zozeer van tastbare bezittingen. Het is al lastig genoeg om de financiën op korte termijn te voorspellen, laat staan op de lange termijn. En net als gevestigde bedrijven, moeten startups ook rekening houden met economische schommelingen en veranderingen in de markt.
  • Hoge afhankelijkheid van mensen: Veel startups zijn sterk afhankelijk van mensen met unieke talenten. Als bijvoorbeeld een key-productontwerper vertrekt, kan dat grote problemen opleveren voor de continuïteit. Het vinden van een even goede vervanger kost namelijk tijd en kan de bedrijfsvoering verstoren. Bovendien is er altijd een kans dat de vertrokken medewerker als concurrent terugkeert.
  • Op zoek naar een brug tussen dromen en rendement: Founders zijn net dromers, geïnspireerd door verhalen over unicorns en vragen ze zich af: “Als zij het kunnen, waarom wij dan niet?” Voor investeerders ligt het anders. Zij kijken naar de harde feiten Soms, bij het horen van zulke ambitieuze dromen denken zij: “Dat klinkt te mooi om waar te zijn.”
  • Complexe structuren en illiquiditeit: Zelfs kleine startups kunnen ingewikkelde kapitaalstructuren hebben met verschillende soorten aandelen, royalty’s, verborgen kosten en prestatieafhankelijke bonussen. Deze verschillen per financieringsronde en investeerdersovereenkomsten. Bovendien kan het gebrek aan liquiditeit van investeringen in startups investeerders ertoe aanzetten een risicopremie in de waardering op te nemen, waardoor het verschil tussen de verwachtingen van oprichters en investeerders wordt vergroot.
  • Flexibiliteit wordt onderschat: In de dynamische startupwereld wordt de waarde vaak meer bepaald door toekomstige mogelijkheden dan door de huidige realiteit. Investeerders zien vaak over het hoofd dat startups dankzij hun wendbaarheid in staat zijn om strategieën aan te passen aan de vraag en verschillende kanalen te verkennen. Traditionele waarderingsmethoden nemen deze flexibiliteit echter vaak niet volledig mee.

Ondanks de uitdagingen bij het waarderen van startups, kunnen wij u helpen. We duiken diep in cijfers, scenario’s en dealstructuren om waardevolle inzichten te bieden voor investeerders, de kansen te identificeren en de risico’s te verminderen.

Wilt u meer weten? Neem contact op met Abed Aftabi via aaftabi@schuitemanmacf.com.

Abed Aftabi

Advisor Corporate Finance