Waardedrijvers #11: ESG, wat kan ik ermee?

Nieuws
09 jan 2025Mark Wijnberger

Steeds vaker worden ondernemers geconfronteerd met de noodzaak om niet alleen op winst te focussen, maar ook rekening te houden met milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit wordt samengevat onder de term ESG: Environmental, Social, Governance. Instrumenten zoals CSRD en VSME helpen bedrijven de ESG-richtlijnen te integreren in hun bedrijfsvoering en rapportages. In deze blog vertellen wij hoe u waarde kunt creëren door het toepassen van ESG-instrumenten.

Wat is CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)?

De CSRD-richtlijnen verplichten bedrijven in de EU om gedetailleerde en gestandaardiseerde informatie over duurzaamheid te verstrekken. Het doel is de transparantie en consistentie van rapportages te verbeteren, zodat belanghebbenden zoals beleggers en consumenten weloverwogen beslissingen kunnen nemen. De CSRD is van toepassing op ondernemingen die zich als groot kwalificeren (omzet  > 50 mln, balanstotaal > 25 mln, > 250 personeelsleden), met ingang van 1 januari 2025.

Deze ondergrens laat onverlet dat kleinere ondernemingen ESG óók als een belangrijke waardedrijver kunnen inzetten. Want met VSME (Volutary Small and Medium Enterprise) hebben zij een middel in handen om hun duurzaamheidsprestaties te meten en te verbeteren. Mkb-bedrijven zijn vaak onderdeel van een keten van bedrijven die zich als groot kwalificeren. Daardoor hebben zij te maken met de uitvraag van informatie op duurzaamheidsgebied. Een VSME-rapportage ondervangt deze uitvraag, afhankelijk van de grootte daarvan. Daarnaast biedt een VSME-rapportage voordelen voor een ondernemer bij bijvoorbeeld aanbestedingen of het verkrijgen van een groen label. De focus van de VSME ligt op de praktische toepassing en richt zich op haalbare acties voor kleinere bedrijven om ESG-richtlijnen te implementeren.

Als een ondernemer zijn bedrijf toekomstbestendig en/of verkoop klaar wil maken is ESG  een belangrijk onderdeel,  onafhankelijk van de grootte van het bedrijf. Het biedt de volgende voordelen:

  • Toegang tot kapitaal: ESG-beleid maakt bedrijven aantrekkelijker voor investeerders, omdat zij als minder risicovol worden gezien. ESG-gedreven investeringen groeien snel, wat de toegang tot financiering vergemakkelijkt.
  • Potentieel geïnteresseerde kopers die vanwege de eigen omvang zelf al aan de CSRD-richtlijnen (moeten) voldoen, zullen dit ook voor hun toekomstige investeringen wensen.
  • Verbeterd risicomanagement: Bedrijven die ESG-principes integreren, zijn beter voorbereid op toekomstige risico’s zoals strengere regelgeving of maatschappelijke ontwikkelingen.
  • Kostenbesparingen: Duurzaam ondernemen, zoals energieoptimalisatie, kan leiden tot lagere bedrijfskosten en belastingvoordelen.
  • Aantrekken van talent en klanten: ESG-principes versterken de reputatie en trekken zowel klanten als talenten aan, met name de jongere generaties die duurzaamheid belangrijk vinden.
  • Verbeterde lange termijn winstgevendheid: ESG-georiënteerde bedrijven zijn vaak veerkrachtiger, realiseren stabielere groei en zijn daarom aantrekkelijker voor investeerders.

Samenvatting
Mkb-bedrijven doen er goed aan om zich te laten informeren over en begeleiden bij het opstellen van duurzaamheidsrapportages. CSRD richt zich op grotere bedrijven en zorgt voor transparantie en consistentie, terwijl de VSME praktische ondersteuning biedt aan het mkb. Door proactief ESG-richtlijnen te implementeren, kunnen bedrijven zich onderscheiden en een solide basis leggen voor duurzame groei. Dit leidt tot waardecreatie.

Wilt u meer weten en uw bedrijf duurzamer maken? De duurzaamheidsdienstverlening van Schuiteman helpt je daarbij. Neem contact op met Mark Wijnberger.

Mark Wijnberger

Schuiteman CSRD-team