Waardedrijvers #5: Een overdrachtsplan gaat niet zonder een financieel plan

Nieuws
03 jul 2024Annuska Wolff

Als adviseur bij bedrijfsverkoop en -overdracht spreek ik veel ondernemers van onder andere familiebedrijven. Vaak gaat het dan over wat er speelt in het bedrijf en komen thema’s voorbij als het gereedmaken voor verkoop of opvolging, bedrijfswaardering en verschillende scenario’s van verkoop en overdracht. Net zo vaak heb ik het dan over het financiële plan vanuit de insteek: Wat betekent dit allemaal nu financieel voor jou en jouw familie? Want, hoe kun je nu zakelijk de juiste afwegingen maken als je niet weet wat het privé voor je betekent? Sterker nog, als je het vanuit de privéplanning aanvliegt, helpt dit ook om zakelijk de juiste afwegingen te maken en beslissingen te nemen.

Wat levert een goed doordacht financieel plan op? Ik laat het jullie graag zien.

  • Actueel inzicht: Hoe lang is het geleden dat je het hele financiële plaatje aan een update hebt onderworpen? Meestal weet je wel wat je hebt, maar weet je ook wat je nodig hebt om bijvoorbeeld nog 25 jaar vanaf je 60ste het leven te leiden zoals jij dat wenst? Een financieel plan geeft dit inzicht én houdt rekening met jouw wensen en doelen.
  • Anticiperen: Met inzicht in jouw financiële situatie, kun je ook anticiperen op gewenste doelen. Een eerste voorbeeld hiervan is de dividendpolicy binnen jouw onderneming hierop afstemmen. Je spreidt dan het vermogen en daarmee het risico tussen zakelijk en privé en hebt niet alle eieren meer in één mandje liggen. Als tweede voorbeeld kun je ‘schuiven’ met vermogensbestanddelen zoals bijvoorbeeld het bedrijfspand. Misschien is het wel aantrekkelijk om het bedrijfspand als een privévermogensbestanddeel te gaan beschouwen en de juridische en fiscale structuur daarop in te richten. Dan kun je het pand later verhuren als het bedrijf verkocht is, wat een mooie inkomstenbron in de financiële planning kan zijn.
  • Noodplan: Bij het financiële plan hoort ook een noodplan, wat gebeurt er als jij onverhoopt niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen, zowel zakelijk als privé? Heb je bijvoorbeeld juridisch goed geregeld wie dan namens jou optreedt? En aan wie jouw aandelen in de onderneming worden aangeboden? Laat je dit aan jouw erfgenamen over? En weten jouw eventuele medeaandeelhouders dat ook? Of, ingeval van echtscheiding, waarin is jouw ex-partner gerechtigd? Zorg in ieder geval dat alle regelingen die je getroffen hebt nog actueel zijn.
  • Financiële onafhankelijkheid: Een financieel plan geeft ook inzicht in wanneer je financieel onafhankelijk kunt zijn. Mijn ervaring is dat als het gaat om het onderhandelen over de prijs waartegen de onderneming wordt verkocht of overgedragen, het rust geeft als je weet dat je ook met een lagere prijs genoegen kunt nemen. Dat verlaagt in ieder geval de druk aan de onderhandelingstafel.
  • Rust: Een verkoop- of overdrachtstraject duurt gemiddeld genomen tussen de 6 en 12 maanden en vraagt veel van jou als ondernemer in de voorbereiding en uitvoering. Hoe fijn is het dan om te weten dat je je privézaken goed geregeld hebt!

 

Mijn advies is dan ook altijd: “Zorg dat je tijdig een financieel plan maakt en dat dit niet alleen bestaat uit een Excel-sheet die in het gunstigste geval één keer per jaar bijgewerkt wordt.” Laat je deskundig begeleiden en doe dit bij voorkeur ruim voorafgaand aan het moment van verkoop of overdracht.

Meer weten over hoe wij ondernemers helpen bij het opstellen van een financieel plan? Neem dan contact met Annuska Wolff via awolff@schuitemanmacf.com of één van haar collega’s.

Annuska Wolff

Manager Corporate Finance